close

NICC Membership

NICC is a non-profit artists initiative run by and for artists, it is founded by professional visual artists in order to advocate their rights. Our aim is to set up a qualitative social framework within which the autonomous artistic practice can develop professionally.

NICC functions as a mediator between the artists and the government, art organizations, and other actors in the cultural field. In addition to a program of social actions, reflection, and research, the NICC presents an artistic program of lectures, exhibitions, symposiums, and presentations on contemporary professional practice.

By becoming a member you help give a voice to artists.

Membership is free for the first year, In the second year, you will be asked for a donation. You can always support us, BE79 7350 4576 9133. If you make a donation please mention 'membership 2023'. Thank you!

By subscribing as a NICC member you will be kept informed monthly on all our activities, our events, and projects. Each joining member can apply to the board to become a member of the general meeting.

Fill in the form below to become a member.

Become a NICC member.

First name

Last name

Address

Email

Subscribe to the newsletter.

Spam protection

Type the text above in the box below:

close

Subscribe to our mailing list

Stay up to date with the NICC newsletter.

Zonder Kunstenaars Geen K...
'Less Is Less' edition
Lázara Rosell Albear, Si...
NICC editiemap 2018
NICC editiemap 2017
NICC editiemap 2015
Mo(u)vements, NICC editie...
NICC editiemap 1999
Le Machin Financier - Ivo...
De culturele proleet - Ro...
Dan Perjovschi
La Traque de l'Art - Jacq...
Mind map by Henk Visch
The unexamined Life is no...
Wanneer eindelijk een fat...
De klucht van de mossel e...
Verdacht! - Pieter Verme...
Evaluatie van het Kunsten...
Op de guillotine met de V...
Assepoester in het Vlaams...
Loon naar werken ?
Looking For Mr. Fairtrade
Luc Deleu
Terugvordering culturele ...
NICC formuleert aandachts...
NICC vraagt in brief aan ...
NICC ontmoet minister Sch...
Kunstenaars / Respect / V...
NICC, VOBK en OKO organis...
NICC formuleert Commentaa...
Deadline 1 december - Kun...
Oproep aan (beeldende) ku...
Art Goes Public :: Toekom...
Infosessies nieuw Kunsten...
NICC, State of the Arts e...
Workshop on Fair Art Prac...
Onderzoek socio-economisc...
Resultaten Inkomenspositi...
Uitnodiging Kunstenaars -...
Moeten beeldend kunstenaa...
NICC Spreekt met de admin...
Aanvragen voor kunstenaar...
Wat kunstenaars willen he...
Een uitgeknutseld kunsten...
Persbericht: Scheppende k...
Kunstenaar zoekt statuut
NICC reageert op advies v...
Wet van 2002 nog steeds n...
Standpunt NICC inzake act...
Symposium - Towards a Fai...
Debate Artist's Statute
Atelierbeleid NICC verzel...
Open Studio's 2012
Memorandum Beeldende Kuns...
Brug in De Schorre: funct...
Open Studio's 2016
Symposium MADE BY ARTISTS...
Open Studio's 2018
Bruikleenovereenkomst
Tentoonstellingsovereenko...
Koopovereenkomst kunstwer...
Verklaring op eer
Handleiding: werken met e...
Handleiding: werken met e...
Zonder Kunstenaars Geen K...
NICC is verhuisd naar Bru...
Verenigd Platform 'Sociaa...
Expo De autodidact verlen...
Deadlines aanvragen recht...
NICC ondersteunt alternat...
Respect betekent ook hier...
NICC ook terug in Antwerp...
International conference ...
NICC Since 1998
20 years NICC
Op de guillotine met de Vlaamsche subsidiemachine - Jan Van Imschoot

Moet ik ook weer iets zeggen over het subsidiebeleid van de Vlaamsche gemeenschap en de zucht van kunstenaars naar ondersteunende gelden?

Zaniken en venijnig zeuren zijn jarenlang mijn geliefkoosd tijdsverdrijven geweest. Maar ik ben dit beu, net als ik het eeuwigdurend gebleit en geblaat van kunstenaars om hogere en meer toelagen te krijgen meer dan genoeg heb aangehoord.

Schaf voor mijn part het Ministerie voor Cultuur af. Dan zijn we verlost van die jammerende doodsreutel. En dan weten ineens ook die duizenden grijze cultuurambtenaren, die onze navelstarende regio rijk is, hoe het is om jaar in/ jaar uit in het financiële ongewisse te leven. Kunnen ze samen met troepen kunstenaars op straat ronddolen op zoek naar de ratten die in alle stilte de vetpotten leegsmullen om dan met een zelfgenoegzame glimlach de horden miserabelen gade te slaan vanuit hun met bladgoud opgesmukte riolen.

Welke inborst ligt nu wakker of deze of gene schreeuwlelijkerd een eurootje subsidie meer of minder krijgt? Wat zou de belastingbetaler zich zorgen maken over de eeuwig in twijfel badende kunstenaar, als hij na een lange werkweek zijn droeve bestaan even wil opfleuren met een concert, voorstelling of exhibitie van waarheidsvreemde objecten, terwijl hij opnieuw diep in de beugel moet tasten voor een ingangskaartje?

Ik kan er mij zeer goed in vinden dat Jan-met-de-Pet en Carine-met-de-Steunkous, wiens inkomen zwaar onder druk staan door belastingen en sociale bijdragen, al lang geen boodschap meer hebben aan het oeverloos gezeur van chaotische malloten om hun artistieke therapiëen nog eens extra te laten bekostigen door de overheid.

Anderzijds moet het mij toch ook van het hart dat het groeien en bloeien van de kunsthandel ongekende hoogtes blijft kennen. Een voorbeeld voor onze economie, onze bedrijfsleiders, bankiers en politici.

Wordt het dan niet de hoogste tijd dat onze cultuurambtenaren zich minder bezighouden met het zich verkneukelen aan de emotionele uitingen der kunstenaars dan wel zich eerder zouden buigen over de schijnbaar onoverbrugbare verschillen tussen de inkomens uit de kunsthandel en het gebedel om overheidskruimels?

Want de inkomens voortvloeiend uit kunsthandel en –nijverheid en parallel daaraan het aanbod aan werkgelegenheid is een gigantische veelvoud van die schamele aalmoezen waar onze emojongens en –meisjes dagelijks elkaar het hoofd voor inslaan.

Ik zou het ook kunnen hebben over het witwassen van zwart en/of misdaadgeld waarvoor kunst het perfecte mechanisme vormt, maar dat durf ik niet(meer).

In ieder geval, er valt nog hopen geld te verdienen met kunst, ook voor de overheid. Alleen de meeste kunstenaars, in gelijk welke discipline, blijven gegijzeld in een, door de Vlaamsche overheid in stand gehouden, wurghouding door ambteno’s die de tyfusverspreidende Romantiek als ideale situatie blijven zien waarin kunstenaars hun zelfgekozen lot moeten onderdompelen.

“Laat kunstenaars maar ongeordend en kakofonisch hun ongenoegen spuien. Het zijn voorbereidende schetsen voor meesterwerken waarvan er nu en dan eentje wordt gefêteerd in één of andere grote instelling in het buitenland, met de daarmee gepaard gaande receptie vol beroemdheden en andere natte droomopwekkende personaliteiten.” Dixit een onbestaande culturo-functiono.

Dus ik roep alle kunstenaars op om nooit nog om subsidies te smeken. Eis gewoon de ganse pot op!

Respectloze ongehoorzaamheid en een gezond je m’enfoutisme is het beste wapen om de legitimiteit van een ministerie voor cultuur en zijn leger naijverige parasieten in vraag te stellen.

 

Jan Van Imschoot Gent 23 februari 2013