NICC

X

Sectordebat – zonder kunstenaars geen kunst

Sectordebat – zonder kunstenaars geen kunst, 7 april 2022

De precariteit van de (beeldend) kunstenaar blijft een relevant vraagstuk. Al decennia lang tracht men oplossingen te bieden voor de vaak schommelende en grillige arbeidsomstandigheden en inkomsten van kunstenaars. Het is pas recentelijk dat ook faire vergoedingen en practices in het debat worden opgenomen.

Zo ontwikkelde Kunstenpunt nog niet zo lang geleden een looncalculator voor de beeldende kunstensector. Working in The Arts, een initiatief van kabinet Vandenbroucke (Sociale Zaken), tracht dan weer de werking van de Commissie Kunstenaars, de werkloosheidsreglementering en de KVR te hervormen. Vertrekkende van deze laatste initiatieven brengt het NICC dan ook enkele gesprekspartners samen om rond deze initiatieven te reflecteren en debatteren.

Onderwerpen:

Wat is een correcte verloning? En welk statuut is het meest aangepast aan de beeldende kunstenaar en diens autonome praktijk? In hoeverre dragen fair pay en de hervorming van het kunstenaarsstatuut bij aan de versterking van de maatschappelijke positie van de beeldende kunstenaar? In welke mate waren kunstenaars en belangenbehartigers betrokken bij de totstandkoming van de huidige voorstellen? In hoeverre dragen fair pay en de hervorming van het kunstenaarsstatuut bij aan de professionalisering van de sector? Aan welke andere maatregelen om de socio-economische positie van de kunstenaar te verstevigen wordt momenteel gewerkt of over nagedacht? Welke rol kunnen (kunsten) organisaties en administratie, elk vanuit hun unieke positie in het kunstenlandschap, opnemen om samen de positie van de kunstenaar te versterken?

Het gesprekspanel:

– Katrien Reist voor State Of The Arts

– Dirk De Wit voor Kunstenpunt

– Tom Kestens voor Working In the Arts

– Natasja Mabesoone voor NICC

– Sarah Smolders als onafhankelijke kunstenaar

Moderator: Tobias van Royen (juridisch advies bureau Twee-Eiïge Drieling)

Inleiding: Wouter Van Loo (NICC)

Sponsors: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Stad Antwerpen

Locatie: Aula Pand van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Opname, montage: Rufus Michielsen

Video & Audio

close

NICC

NICC