NICC

X

Kunstenaars / Respect / Vlaanderen 2011

De positie van de beeldende kunstenaar vandaag, in Vlaanderen, is arbitrair en onvoorspelbaar. Hoe deze bijzondere positie te benaderen? Wat kunnen de krachtlijnen zijn van een adequaat kunstenaarsbeleid? Hoe staan kunstenaars, kunstenorganisaties en musea hier tegenover?
De beeldende kunstenaars staan aan de basis van de hedendaagse kunstproductie en toch worden ze in het gehanteerde kunstenbeleid al te vaak de dupe van een overgeadministreerde aanpak. Daarenboven is de relatie van de beeldende kunstenaar tot de markt brisant en onvoorspelbaar: Na een levenslange investering in hun werk, komen de meesten eerder plots – en soms zelfs éérst internationaal – in een marktcircuit terecht.

NICC, vereniging van en voor professionele beeldende kunstenaars, Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, M HKA en ledenorganisatie voor beeldkunstorganisaties, VOBK buigen zich samen met kunstenaars, critici en verzamelaars over enkele prangende en actuele vragen. Over kunstenaars en erfgoed, over kunstenaars en het internationale en over kunstenaars en respect van sector en beleid.

Het volledige programma, de teksten en de video-opnames vind je hier.

Perstekst: Beeldende kunst geeft de politiek een onvoldoende. download het volledige artikel.

Op basis van de bevindingen bundelde NICC, M HKA en VOBK volgende beleidsaanbevelingen voor een performanter Vlaams kunstenaarsbeleid in een  Brief aan de minister Joke Schauvliege.

www.8september.be

Press

close

NICC

NICC