close

NICC Membership

NICC is a non-profit artists initiative run by and for artists, it is founded by professional visual artists in order to advocate their rights. Our aim is to set up a qualitative social framework within which the autonomous artistic practice can develop professionally.

NICC functions as a mediator between the artists and the government, art organizations, and other actors in the cultural field. In addition to a program of social actions, reflection, and research, the NICC presents an artistic program of lectures, exhibitions, symposiums, and presentations on contemporary professional practice.

By becoming a member you help give a voice to artists.

Membership is free for the first year, In the second year, you will be asked for a donation. You can always support us, BE79 7350 4576 9133. If you make a donation please mention 'membership 2023'. Thank you!

By subscribing as a NICC member you will be kept informed monthly on all our activities, our events, and projects. Each joining member can apply to the board to become a member of the general meeting.

Fill in the form below to become a member.

Become a NICC member.

First name

Last name

Address

Email

Subscribe to the newsletter.

Spam protection

Type the text above in the box below:

close

Subscribe to our mailing list

Stay up to date with the NICC newsletter.





Zonder Kunstenaars Geen K...
'Less Is Less' edition
Lázara Rosell Albear, Si...
NICC editiemap 2018
NICC editiemap 2017
NICC editiemap 2015
Mo(u)vements, NICC editie...
NICC editiemap 1999
Le Machin Financier - Ivo...
De culturele proleet - Ro...
Dan Perjovschi
La Traque de l'Art - Jacq...
Mind map by Henk Visch
The unexamined Life is no...
Wanneer eindelijk een fat...
De klucht van de mossel e...
Verdacht! - Pieter Verme...
Evaluatie van het Kunsten...
Op de guillotine met de V...
Assepoester in het Vlaams...
Loon naar werken ?
Looking For Mr. Fairtrade
Luc Deleu
Terugvordering culturele ...
NICC formuleert aandachts...
NICC vraagt in brief aan ...
NICC ontmoet minister Sch...
Kunstenaars / Respect / V...
NICC, VOBK en OKO organis...
NICC formuleert Commentaa...
Deadline 1 december - Kun...
Oproep aan (beeldende) ku...
Art Goes Public :: Toekom...
Infosessies nieuw Kunsten...
NICC, State of the Arts e...
Workshop on Fair Art Prac...
Onderzoek socio-economisc...
Resultaten Inkomenspositi...
Uitnodiging Kunstenaars -...
Moeten beeldend kunstenaa...
NICC Spreekt met de admin...
Aanvragen voor kunstenaar...
Wat kunstenaars willen he...
Een uitgeknutseld kunsten...
Persbericht: Scheppende k...
Kunstenaar zoekt statuut
NICC reageert op advies v...
Wet van 2002 nog steeds n...
Standpunt NICC inzake act...
Symposium - Towards a Fai...
Debate Artist's Statute
Atelierbeleid NICC verzel...
Open Studio's 2012
Memorandum Beeldende Kuns...
Brug in De Schorre: funct...
Open Studio's 2016
Symposium MADE BY ARTISTS...
Open Studio's 2018
Bruikleenovereenkomst
Tentoonstellingsovereenko...
Koopovereenkomst kunstwer...
Verklaring op eer
Handleiding: werken met e...
Handleiding: werken met e...
Zonder Kunstenaars Geen K...
NICC is verhuisd naar Bru...
Verenigd Platform 'Sociaa...
Expo De autodidact verlen...
Deadlines aanvragen recht...
NICC ondersteunt alternat...
Respect betekent ook hier...
NICC ook terug in Antwerp...
International conference ...
NICC Since 1998
20 years NICC
Wanneer eindelijk een fatsoenlijke ondersteuning van onze kunstenaars? Guillaume Bijl

Het NICC ijvert als belangenbehartiger van de professionele beeldende kunstenaars (er bestaat daarnaast ook een gesubsidieerde ondersteunende organisatie voor amateurskunsten) al jaren voor een degelijke ondersteuning van zijn kunstenaars.

Slechts een 15–tal kunstenaars kunnen van uitsluitend de opbrengst van hun werk leven. Deze zijn aangesloten bij een internationale kapitaalkrachtige galerij of hebben een enorm ondernemerstalent, waarmee niet per sé iedere kunstenaar gezegend is. Meestal zijn onze kunstenaars  kleine zelfstandigen, die overleven dankzij een bij-job zoals lesgeven, vaak deeltijds in het kunstonderwijs, maar ook in een schrijnwerkerij e.d. tot zelfs van een uitkering leven, met alle moeilijkheden van dien.

Ik herinner mij dat ik in 1988 de Vlaamse Gemeenschap op de Biënnale van Venetië in het Belgisch paviljoen vertegenwoordigde met als statuut dat van een werkloze vrijgesteld van stempelcontrole, werkzaam in het toenmalige SMAK. Datzelfde statuut hadden toen ook Thierry de Cordier en Patrick Van Caeckenberg.  Op de Biënnale had ik toen angst om opgemerkt te worden op TV of op de voorpagina van de Knack door één of andere controlecommissie. Dergelijke situatie is typisch Belgisch of Vlaams: toestanden, die men in West-Europese landen zelden meemaakt tenzij in Griekenland of Portugal. 

Dit voorbeeld is exemplarisch voor de gebrekkige ondersteuning van onze Vlaamse professionele kunstenaars. Die overheidssteun behoort tot de laagste in Europa: jaarlijks 550.000 € de recentste jaren, 200.000 € minder dan voordien. In Nederland is er voor de beeldende kunstenaars, zelfs na de schandalige en rampzalige besparing van 30 % op het budget van de Cultuursector, nog 10 keer meer subsidiegeld dan voor hun Belgische collega’s. Daar komt nog steeds 40 % van het beeldende kunstenbudget toe aan kunstenaars.

Bovendien gaat de overgrote aandacht naar tijdelijkheid: theatervoorstellingen, concerten, opera’s e.a. of tijdelijke tentoonstellingen met internationale namen, op enkele uitzonderingen na. Het aankoopbudget voor kunstwerken van hedendaagse kunstenaars is bij de Vlaamse Gemeenschap simpelweg verdwenen: in het toekomstige kunstenerfgoed zal onze huidige periode schitteren door afwezigheid!  De aankoopbudgetten van onze musea zijn pijnlijk laag, in vergelijking tot de hedendaagse internationale kunstmarktprijzen.

Zelfs in het statuut van de kunstenaar wordt de scheppende kunstenaar gediscrimineerd: beeldende scheppende kunstenaars komen simpelweg niet in aanmerking.

Ik denk persoonlijk dat er in Vlaanderen bij benadering zo’n 120-tal interessante beeldende kunstenaars actief zijn. Men kan veronderstellen dat er een potentieel van ca. 40 min of meer beginnende kunstenaars in de startblokken staat (20 jaar t/m 35 jaar). Daarnaast zie ik een 60-tal kunstenaars, die tot de middengeneratie behoren (35 jaar t/m 55 jaar) en een 20-tal van de oudere generatie, die nog actief  zijn.

Deze steunpilaren van de hedendaagse beeldende kunst in Vlaanderen zouden een degelijke, desnoods langdurige ondersteuning moeten krijgen en hun werken zouden moeten aangekocht worden door de Vlaamse Gemeenschap: een win-win situatie want dit is het erfgoed voor de toekomst.

Het NICC is in bespreking met het Kabinet, BAM, de Commissie en het Agentschap om

daar nu eindelijk eens dringend een verandering ten goede in te krijgen: “zonder kunstenaars is er geen kunst”.

Guillaume Bijl, beeldend kunstenaar / voorzitter van het NICC.