close

NICC Membership

NICC is a non-profit artists initiative run by and for artists, it is founded by professional visual artists in order to advocate their rights. Our aim is to set up a qualitative social framework within which the autonomous artistic practice can develop professionally.

NICC functions as a mediator between the artists and the government, art organizations, and other actors in the cultural field. In addition to a program of social actions, reflection, and research, the NICC presents an artistic program of lectures, exhibitions, symposiums, and presentations on contemporary professional practice.

By becoming a member you help give a voice to artists.

Membership is free for the first year, In the second year, you will be asked for a donation. You can always support us, BE79 7350 4576 9133. If you make a donation please mention 'membership 2023'. Thank you!

By subscribing as a NICC member you will be kept informed monthly on all our activities, our events, and projects. Each joining member can apply to the board to become a member of the general meeting.

Fill in the form below to become a member.

Become a NICC member.

First name

Last name

Address

Email

Subscribe to the newsletter.

Spam protection

Type the text above in the box below:

close

Subscribe to our mailing list

Stay up to date with the NICC newsletter.

Zonder Kunstenaars Geen K...
'Less Is Less' edition
Lázara Rosell Albear, Si...
NICC editiemap 2018
NICC editiemap 2017
NICC editiemap 2015
Mo(u)vements, NICC editie...
NICC editiemap 1999
Le Machin Financier - Ivo...
De culturele proleet - Ro...
Dan Perjovschi
La Traque de l'Art - Jacq...
Mind map by Henk Visch
The unexamined Life is no...
Wanneer eindelijk een fat...
De klucht van de mossel e...
Verdacht! - Pieter Verme...
Evaluatie van het Kunsten...
Op de guillotine met de V...
Assepoester in het Vlaams...
Loon naar werken ?
Looking For Mr. Fairtrade
Luc Deleu
Terugvordering culturele ...
NICC formuleert aandachts...
NICC vraagt in brief aan ...
NICC ontmoet minister Sch...
Kunstenaars / Respect / V...
NICC, VOBK en OKO organis...
NICC formuleert Commentaa...
Deadline 1 december - Kun...
Oproep aan (beeldende) ku...
Art Goes Public :: Toekom...
Infosessies nieuw Kunsten...
NICC, State of the Arts e...
Workshop on Fair Art Prac...
Onderzoek socio-economisc...
Resultaten Inkomenspositi...
Uitnodiging Kunstenaars -...
Moeten beeldend kunstenaa...
NICC Spreekt met de admin...
Aanvragen voor kunstenaar...
Wat kunstenaars willen he...
Een uitgeknutseld kunsten...
Persbericht: Scheppende k...
Kunstenaar zoekt statuut
NICC reageert op advies v...
Wet van 2002 nog steeds n...
Standpunt NICC inzake act...
Symposium - Towards a Fai...
Debate Artist's Statute
Atelierbeleid NICC verzel...
Open Studio's 2012
Memorandum Beeldende Kuns...
Brug in De Schorre: funct...
Open Studio's 2016
Symposium MADE BY ARTISTS...
Open Studio's 2018
Bruikleenovereenkomst
Tentoonstellingsovereenko...
Koopovereenkomst kunstwer...
Verklaring op eer
Handleiding: werken met e...
Handleiding: werken met e...
Zonder Kunstenaars Geen K...
NICC is verhuisd naar Bru...
Verenigd Platform 'Sociaa...
Expo De autodidact verlen...
Deadlines aanvragen recht...
NICC ondersteunt alternat...
Respect betekent ook hier...
NICC ook terug in Antwerp...
International conference ...
NICC Since 1998
20 years NICC
Evaluatie van het Kunstendecreet: eindelijk op weg naar een kunstbeleid mét kunstenaars?

Net voor de jaarwisseling ging de brede kunstensector op zoek naar de gebruikelijke goede voornemens en evalueerde in de Antwerpse Singel het huidige Kunstendecreet. NICC was uitgenodigd om aan het debat deel te nemen en daar de mening van de beeldende kunstenaar te vertegenwoordigen. De introductie oogt veelbelovend. Een goed kunstenbeleid zou volgens de organisatoren steunen op 2 belangrijke kenmerken, waarvan vooral het tweede – de kunstenaar centraal stellen – als muziek in de oren klinkt!  Groot is daarom de verwondering dat er de volledige eerste helft van de discussie uitsluitend over kunstenorganisaties gesproken wordt.

 
Onterechte verbazing bij nader inzien, want ook ex-minister van Cultuur Anciaux lanceert met zijn “regels van de kunsten” in de vorige ART prikkels voor een vernieuwd Kunstendecreet zonder één woord vuil te maken aan de (individuele) kunstenaar! Daar troont dus de fundamentele zwakte in de erfenis van het Vlaamse Kunstendecreet: alle aandacht gaat naar de organisatie van kunst door kunstinstellingen. De individuele scheppende kunstenaar loopt erbij als gratis accessoire. Wellicht vanuit de denkpiste dat kunstenaars altijd kunst zullen blijven produceren, ongeacht de arbeidsvoorwaarden. Ook de concrete cijfers voor ondersteuning van de individuele beeldende kunstenaar zijn hallucinant in hun kleinschaligheid: amper een half procentje van het kunstenbudget. 
 
 
Sinds 2010 is dat bedrag van driekwart miljoen bovendien nog eens geamputeerd naar een half miljoen euro.Wanneer eindelijk de positie van de kunstenaar aan bod komt, valt het schrille contrast op tussen de stortvloed aan interessant denkwerk ten behoeve van de instellingen en de afwezigheid van ideeën om de positie van de kunstenaar verbeteren. Het goede nieuws is dat het jarenlange bekeringswerk bij minister en politici, het symposium vorig jaar in het M HKA en de vele andere interventies van NICC eindelijk geleid hebben tot een mentaliteitswijziging. Politici en cultuurbemiddelaars zijn er zich vandaag van bewust dat de kunstwereld de individuele kunstenaars nodig heeft.
 
Nu moet NICC nauwlettend toezien dat die goede voornemens ook effectief omgezet worden in een aangepaste regelgeving en rechtvaardige financiering. Een eerste stap daarbij is een belangrijk deel van de 10 % te verdelen projectmiddelen inzetten voor de steun aan kunstenaars. Die individuele kunstenaar wordt niet gediend met de vaak gehoorde, paternalistische benadering waarbij hij bijgeschoold moet worden om meer en betere subsidiedossiers te schrijven. Zijn creatieve dynamiek is niet gebaat bij een inkapseling in het vandaag regerende systeem van betuttelende kunstbureaucratie. Overheid, organisatoren en bemiddelaars kunnen beter met kunstenaars als volwaardige partners aan tafel gaan zitten om een nieuwe manier van samen functioneren te bedenken. Met creatief denkwerk winnen beide partijen. De overheid kan haar investering in de ontwikkeling van kunstenaars en de productie van kunstwerken recupereren via een return-on-investment wanneer een gesteunde kunstenaar doorbreekt op de internationale kunstmarkt. Of koopt op een goedkope manier toekomstig erfgoed aan.
 
wordt vervolgd
 
Mark Swysen is beeldend kunstenaar, bestuurslid bij NICC en master in beeldend onderzoek.